Beek op de Paasberg

Op deze pagina wordt relevante achtergrondinformatie en documentatie gegeven over het project Park Beek-op-de-Paasberg. De Initiatiefgroep Park Beek-op-de-Paasberg heeft een ruimtelijke visie ontwikkeld. Deze visie vormt de basis voor de inrichting van een groen, klimaatbestendig park, dat niet alleen voor iedereen toegankelijk is, maar ook bijdraagt aan een duurzame en leefbare omgeving. 

Directe aanleiding was de bezorgdheid over de plannen van het toenmalige college van B&W om huizen te bouwen in het Beekdal. Daarnaast groeide de onvrede onder wijkbewoners over het toenemend aantal hekken in het dal en de dichtbegroeide natuur. Grote delen van het Beekdal raakten hierdoor steeds verder uit het zicht en werd het gebied voor bewoners steeds minder toegankelijk.

In chronologische volgorde de verschillende rapporten en fasen van het project:

1) Toelichting Park Beek-op-de-Paasberg  (Kort verslag van beginfase Beekdal-initiatief, december 2017).

2)  Brief van de Wijkvereniging Paasberg-Wellenstein aan het College van B&W (20 juni 2017), waarin het bestuur van de wijkvereniging haar steun uitspreekt voor de door de Initiatiefgroep ontwikkelde Beekdalvisie. Verder wordt de Gemeente verzocht een coördinerend wethouder aan te wijzen, die voor de Initiatiefgroep en wijkbewoners het bestuurlijk aanspreekpunt kan vormen.

3) Beknopt overzicht van invalshoek en voorgestelde aanpak van het Beekdal-initiatief (Park Beek op de Paasberg A ; Park Beek op de Paasberg B, januari 2018).   

4) Brief van de Wijkvereniging Paasberg-Wellenstein aan alle raadsfracties (27 maart 2018) waarin o.a. opnieuw verzocht wordt een coördinerend wethouder aan te wijzen, die voor de Initiatiefgroep, wijkbewoners en andere betrokkenen als bestuurlijk aanspreekpunt kan fungeren voor de verdere ontwikkeling van de Beekdalvisieplannen.
 
5) Samenvatting van de uitkomst van de dialoogtafeldiscussies over de Beekdal voorstellen (23 mei 2018). Uitkomsten per tafel zijn verder thematisch opgesplitst (Water (Blauw) <> Groen – Sociaal (Rood) – Herbestemming Gebouwen).  

6)  Ruimtelijke Visie Park Beek-op-de-Paasberg (concept); gepresenteerd aan de Gemeente op 21 november 2018 (Presentatie Verkenning en Visie Beekdal).

7)  Brief van College B&W aan de Gemeenteraad van 16 april 2019 ingebracht bij debat Gemeenteraad van 12 juni 2019.  In de brief informeert het college de raad over haar voornemen om via een integrale ruimtelijke afweging te komen tot een duurzame klimaatbestendige herinrichting van het Beekdal. Op basis van een integrale verkenning door een aan te stellen projectleider zal het college, na afweging van de diverse belangen, met voorstellen komen over de te volgen koers. 

8)  Ruimtelijke Visie Park Beek-op-de-Paasberg (eindconcept), ingebracht bij debat Gemeenteraad op 12 juni 2019 (Presentatie Visie Beek op de Paasberg).

9) ‘Bevindingenrapportage : Integrale analyse van het beekgebied’  (30 maart 2023) -  De rapportage bevat de bevindingen van het onderzoek en de integrale analyse van het Beekdalgebied uitgevoerd door de Gemeente. Op basis van één van de geschetste scenario’s kan een uitvoeringsagenda worden geformuleerd, om een kader te bieden voor verder ontwerp en uiteindelijke realisatie. 

10)  Verkenning van het Beekdalgebied, deel-I door Initiatiefgroep Park Beek-op- de-Paasberg (korte versie geplaatst in Wijkkrant 2024-03). Beekdalverkenningen-I 
Eerste verkenning van de unieke landschappelijke en ecologische kenmerken van het Beekdalgebied. Veldonderzoek lijkt erop te wijzen, dat de Beek op de Paasberg en het omliggende gebied niet een door mensen gegraven sprengenbeeksysteem is, maar een kwelveenzone gevoed door natuurlijke bronnen. Dit is van belang voor de ontwikkeling van een klimaatbestendige duurzame beheervisie van het Beekdal.  

De contactpersoon van initiatiefgroep Beek op de Paasberg is: 

Rob Hennemann       grhennemann@kpnmail.nl  

 

Beekdalverkenningen-II (korte versie geplaatst in Wijkkrant 2025-1)

Beekdalverkenningen-I (korte versie geplaatst in Wijkkrant 2024-3)

Historische Beekdalwandeling uit 1661

(korte versie geplaatst in Wijkkrant 2021-1)

Historische wandeling dl 2 (door dal van de Bonte Weteringh)

(korte versie geplaatst in Wijkkrant 2022-1)

Het Elzenbroekbos door Koos van Zomeren
(korte versie geplaatst in Wijkkrant 2023-4)

Wijkvereniging Paasberg-Wellenstein