De zogenaamde ‘hongertocht van 1911’ is het onderwerp van een symposium van Museum Bronbeek in de Kumpulan op het landgoed Bronbeek op 26 juli 2011 van 14.00 tot 16.00 uur.
In juli 1911 kreeg onderluitenant Nutters van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) de opdracht om een patrouille te lopen naar het binnenland van Atjeh om een bende op te sporen die zich daar schuilhield. De tocht werd een dramatische opeenvolging van gebeurtenissen die ook in later jaren tot de verbeelding bleven spreken: een tocht door moeilijk terrein; barre weersomstandigheden; afhankelijkheid van gidsen en dragers uit een onwillige lokale bevolking; een vijand die meester was in guerrilla-achtige tactieken. Mede door foute beslissingen kwam de patrouille steeds verder in de problemen. Uiteindelijk werd de patrouille opgespoord en gered door de 1e Luitenant van Arkel, nadat drie dwangarbeiders zich om hulp bij hem hadden gemeld. Binnen enkele uren was hij op weg naar de opgegeven locatie. Vanwege de geleden ontberingen – 28 mannen kwamen om van honger en uitputting - kreeg de patrouille later de naam ‘Hongertocht’.
De sprekers zijn:
- Brigade-generaal b.d. Gerard Geerts, oud-commandant Bronbeek.
- Max Nutters, de nu 93-jarige. jongste zoon van de patrouillecommandant onderluitenant Nutters, en
- Richard van Arkel, kleinzoon van de 1e luitenant van Arkel, die de patrouille opspoorde en redde.
Geerts geeft in woord en beeld een uitvoerige uiteenzetting van de hongertocht, voorafgegaan door een korte toelichting op de relatie tussen Nederland en Atjeh in de koloniale periode. Nutters en van Arkel, beiden nazaten van de hoofdrolspelers in de hongertocht, geven hun visie op het onderwerp en maken niet eerder gepubliceerde informatie bekend. Aansluitend presenteren en signeren zij het boekje over de ‘Hongertocht’, dat zij in eigen beheer uitgeven.
Het symposium is gratis. Om logistieke redenen worden geïnteresseerden verzocht zich per e-mail aan te melden bij het Bedrijfsbureau Bronbeek via e-mail loket.ktomm.bronbeek@mindef.nl.
Voorafgaand aan het symposium vindt om 12.00 uur op het landgoed Bronbeek de herdenking plaats van de opheffing van het KNIL op 26 juli 1950.
Adres: Velperweg 147 Arnhem. www.bronbeek.nl.
Gepubliceerd op: 16-07-2011