Op maandag 31 januari 2022 is op het landgoed Bronbeek de Amaliaboom ten doop gehouden. Afgelopen 8 december werd H.K.H. prinses Catharina-Amalia, de prinses van Oranje, 18 jaar oud. Ter gelegenheid van haar verjaardag heeft het landgoed Bronbeek toestemming gekregen om een eik te planten en naar haar te vernoemen: de Amalia-boom. Dit in de traditie van de eerdere Oranje-bomen – de Wilhelmina-boom, de Beatrix-boom en de Willem-Alexander-boom – die sinds 1898 op het landgoed zijn geplant.
Het waaide, het regende, het was koud op 31 januari, de verjaardag van H.K.H. prinses Beatrix der Nederlanden, maar de stemming onder de aanwezigen was opperbest tijdens de feestelijke bijeenkomst. De oudste bewoner, de heer Baal (98), doopte de eik tot Amalia-boom, vernoemd naar onze toekomstige vorstin Amalia: ‘een trotse boom’, sprak kolonel Karel van Dreumel, ‘een boom met een mooie Oranje-geschiedenis en met een lange en gezonde levensverwachting’.
Waarom een eik in plaats van de gebruikelijke linde? Omdat deze eik een aan het Oranjehuis gerelateerde geschiedenis in zich draagt.
In het Duitse Weimar bouwde de hertog van Saksen-Weimar-Eisenach tussen 1724 en 1748 het zomerpaleis Belvedere. Het paleis was een geschenk voor zijn vrouw Anna Amalia. De oudste eik op het landgoed Belvedere is een bijna 300 jaar oude zomereik. Freya Schot, nazaat van een van de architecten, verzamelde 30 eikels van deze cultuurhistorische boom en zaaide ze in Arnhem. Eén van deze eikels is in december 2021 op het landgoed Bronbeek geplant en is nu gedoopt tot Amalia-boom.
In 1811 schonk groothertog Carl August van Saksen-Weimar-Eisenach het zomerpaleis en landgoed Belvedere aan zijn zoon Carl Friedrich. Deze was getrouwd met Maria Pavlovna Romanov, een zus van de Nederlandse koningin Anna Pavlovna. Hún zoon trouwde in 1842 met de Nederlandse prinses Sophie van Oranje, de zus van koning Willem III, stichter van Bronbeek. De kleine eik, vanaf 31 januari 2022 Amalia-boom genaamd, is een zichtbare en levende verbinding in de Oranjegeschiedenis met Bronbeek. Deze geschiedenis begon met Anna Amalia en gaat verder met de toekomstige koningin van Nederland: de achttienjarige Amalia.
Foto's door Mike de Graaf, MCD.
Gepubliceerd op: 01-02-2022