De korporaal Flip Peeters (KL 403 Bat Inf) tekende in 1948-‘50 een geïllustreerd dagboek over zijn belevenissen als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië. Op 13 april wordt in Museum Bronbeek om 15.00 uur het eerste exemplaar van de Indonesische gedrukte versie van dit dagboek gepresenteerd aan Gerda Peeters-Van der Kroef, weduwe van Flip en zijn toenmalige verloofde, voor wie hij het dagboek destijds in Indië schreef.
Het originele dagboek, een topstuk in de collectie van museum Bronbeek, is een actueel document in het licht van de discussie over het oorlogsgeweld in de dekolonisatieperiode 1945-‘50 in Indonesië en het recent door de overheid geïnitieerde onderzoek daarnaar. Museum Bronbeek stelde deze Nederlandse bron beschikbaar aan het Indonesische ‘Antara Galeri Jurnalistik Jakarta’, dat de door Willy Adriaans vertaalde uitgave met de titel ‘Gerda Sayang’ in Indonesië realiseerde. Het werd daar positief ontvangen door veteranen, historici en het grote publiek.
Het getekend dagboek van Flip Peeters was in 2011 basis voor de expositie ‘Lieve Gerda’ in Museum Bronbeek. Bij die gelegenheid verscheen het onder dezelfde titel in Nederland als facsimile in gedrukte vorm.
De aanbieding vindt plaats op de verjaardag van de korporaal kunstenaar, die in 2013 is overleden.
Media zijn vanzelfsprekend welkom.
Gerda Peeters-van der Kroef (’s Heerenberg) is na afspraak via Bronbeek beschikbaar voor interview.
Antara Galeri Jurnalistik Jakarta is rechtstreeks bereikbaar: Oscar Motuloh oscarmotuloh@gmail.com & Prihatna prihatna@yahoo.com
Conatct en informatie:
Niek Ravensbergen, publieksfunctie museum Bronbeek: 026-3733555 nb.ravensbergen@mindef.nl (op woensdag: P.J.C. Verhoeven 06-1088 7498)
Gepubliceerd op: 11-04-2017