‘SO’ toont gevolgen van kolonisatie en immigratie
Museum Bronbeek is een der locaties van de hedendaagse kunsttentoonstelling ‘SONSBEEK’16:transACTION’. Curator is het Indonesische curatorencollectief ruangrupa. Zij nodigde de beeldend kunstenaar Juul Sadée uit om een werk te maken in museum Bronbeek, waar een deel van de geschiedenis van Indonesië sinds 1863 tastbaar aanwezig is.
Multimedia-installatie
Juul Sadée bouwde de multimedia-installatie ‘SO’, waarin zij het Molukse verhaal presenteert als drager voor de onderwerpen kolonisatie en immigratie. De naam ‘SO’ refereert aan de traditie, waarin vertellers hun verhaal altijd beëindigden met: “ZO is het aan mij doorgegeven”. De verteller treedt dus terug en geeft de luisteraar gelegenheid tot eigen interpretatie: beiden zijn in ‘transaction’.
De kunstenaar bouwde een houten constructie, die de ruimte in twee lagen verdeelt. De grond is de laag van de geschiedenis van kolonisatie en de eerste generatie Molukkers. Op de vloer liggen kisten van Molukse KNIL-militairen tussen 19de eeuwse kanonnen; hiertussen hangen handpoppen. De laag erboven bevat een 'soundscape' over de nazaten van KNIL-militairen. Het gedeelte van de soundscape kan alleen worden betreden via een trapje met zeven treden.
Molukse gemeenschap
Juul Sadée ontwikkelde SO in samenwerking met leden van de Molukse gemeenschap in en om Arnhem. In ontmoetingen kwamen onderwerpen aan bod als kolonisatie, immigratie in het algemeen en die van de Molukkers in het bijzonder, evenals de huidige positie van de Molukkers en de geringe zichtbaarheid van het Moluks erfgoed in de Nederlandse musea. Vooral de stem van de 2de generatie vrouwen ontbreekt. Met dit project wil Sadée deze vrouwen zichtbaar maken en een stem geven.
- Expositie: 4 juni t/m 18 september 2016, dagelijks behalve maandag van 10.00 tot 17.00 uur.
Gepubliceerd op: 30-05-2016