Museum Bronbeek stelt op zondag 14 september het reizen van en naar Nederlands-Indië centraal. Dit naar aanleiding van het jaarthema ‘Op reis’ van het Nationale Open Monumentenweekend. Museum en activiteiten zijn vrij toegankelijk.
Handschoentje op reis
Conservator drs. Hans van den Akker stelde de dialezing “Een ‘handschoentje’ op reis” samen over de bijzondere reis van Antje Lakeman (1896-1986). Zij probeerde in 1918 haar kersverse echtgenoot, de Henk Joop (1891-1959), te bereiken, die als korporaal in Tjimahi (Java) in Nederlands-Indië diende in het Koninklijk Nederlands-Indisch leger (KNIL). Door de nasleep van de Eerste Wereldoorlog was deze reis uitzonderlijk ingewikkeld en langdurig. Hij gebruikt foto’s en documenten uit het fotoalbum over deze reis, dat de familie Joop aan het museum heeft geschonken.
Zeereizen naar Indië
Maritiem-historicus dr. Nico Guns zal een aantal keren de reis naar de Oost met tal van schitterende illustraties tot leven wekken in zijn lezing ‘Zeereizen naar Indië‘. In de eerste helft van de vorige eeuw ging men meestal per schip naar Nederlands-Indië. De rederijen bouwden luxe zeekastelen om de Indië-gangers zo comfortabel mogelijk te vervoeren op hun overtocht naar de tropen. Beroemd zijn de ‘Indrapoera’, de ‘Sibajak’ en de ‘Willem Ruys’ van de Rotterdamsche Lloyd. Tijdens de reis was er volop vermaak en verwennerij op culinair en artistiek gebied.
Informatie over repatriëringsschepen
Mensen, van wie familie of bekenden in de jaren 1942 tot 1962 van Nederlands-Indië naar Nederland zijn gerepatrieerd, kunnen bij een infodesk mogelijk een antwoord krijgen op de vraag op welk schip zij hebben gereisd en wanneer. Museum Bronbeek beschikt namelijk over kopieën van een deel van passagierslijsten van de repatriëring tussen 1945 en 1962.
Rondleidingen architectuur
De hele dag kan men het museumgedeelte in het hoofdgebouw van Bronbeek bezoeken en er een op architectuur gerichte themarondleiding krijgen. Het monumentale hoofdgebouw van Bronbeek is door de architect Rose in 1860-’62 ontworpen als tehuis voor gepensioneerde militairen die dienden in het leger in de overzeese koloniën. Het wordt nog steeds gebruikt als een tehuis, maar nu voor veteranen van alle krijgsmachtdelen. Daarnaast biedt het onderdak aan het museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis.
De aanvangstijden en het activiteitenprogramma zijn te vinden via www.bronbeek.nl
Gepubliceerd op: 02-09-2014