Artikel wijkkrant 2022, nr. 4 (volledig, verkorte versie in wijkkrant)
Paasbergflat: Gemeente gaat overstag. Nieuwbouwplannen van tafel
Door Ad Bontje, voorzitter Stcihting Belangen Bewoners Bronbeeklaan 66
Drastische plannen van de gemeente
Begin 2022 heeft de gemeente het initiatief genomen het gebied Paasberglaan-Kloosterstraat integraal te gaan ontwikkelen. Vervolgens is een landschapsarchitect gevraagd te komen met voorstellen om het gebied in te vullen en zo optimaal mogelijk woningen te realiseren. Deze voorstellen zijn in een drietal bewonersbijeenkomsten in mei, juni en juli 2022 besproken. Tijdens deze bijeenkomsten bleek al snel dat de bewoners niet erg enthousiast zijn over de plannen. Met name de beoogde sloop van de Paasbergflat en omvangrijke nieuwbouw met mogelijk 10 tot zelf 20 bouwlagen valt niet goed.
Stichting Belangen Bewoners Rondom Bronbeeklaan 66 (BBRB) heeft vervolgens een uitgebreid memorandum opgesteld en op 29 augustus naar het college en de raad gestuurd. Aan dit memorandum hebben circa 15 bewoners van de Paasberglaan meegewerkt. Zoals te verwachten waren de straatgenoten het niet altijd met elkaar eens, maar uiteindelijk is er een gemeenschappelijk gedragen boodschap uitgekomen. Kern van de boodschap aan de gemeente was: de woningnood is hoog en de geschetste plannen zullen vele jaren vergen en veel extra geld kosten totdat het tot realisatie zou komen. Daarom vinden we het beter de flat te laten staan en te zorgen dat deze snel bewoond kan worden door oa starters. Een doelgroep waarin de woningnood erg hoog is. Voorwaarde is dan wel dat gemeente en eigenaar met elkaar overleggen en hun geschil bijleggen. Een uitdaging voor beide partijen. Verder vonden wij dat de gemeente te gemakkelijk over de stikstof- en milieuproblematiek heenstapt. Immers grenst de Paasbergflat vrijwel direct aan de Veluwe. Een Natura2000 gebied dat centraal staat in de huidige stikstofdiscussie. Ook zien wij extreme hoogbouw dicht bij de bestaande woningen in onze groene en karakteristieke laagbouwwijk niet zitten.
Gesprek met de wethouder
Op 6 oktober hadden Ad Bontje en Lex Roders namens stichting BBRB een gesprek met wethouder Cathelijne Bouwkamp om onze standpunten toe te lichten. De wethouder gaf aan dat ze onder de indruk was van ons memorandum en dat het nadrukkelijk zal worden meegenomen in de besluitvorming. Al eerder bleek dat ons memorandum was opgepikt door de Partij voor de Dieren die naar aanleiding hiervan kritische vragen had gesteld aan het college. Vragen die ons standpunt ondersteunen.
Onverwachtse draai van de gemeente
Op 22 november 2022 verschijnt vervolgens tot onze verrassing een brief van het college aan de raad met het bericht dat de gemeente de integrale gebiedsontwikkeling loslaat. Sloop van de flat is van de baan. En de gemeente streeft naar een wijziging van de bestemming naar ‘wonen’.
Samengevat geeft de gemeente de volgende toelichting:
Nader onderzoek wijst uit dat de sloop van de flat niet veel extra woningen oplevert en tevens leidt tot een financieel tekort. Een deel van de omwonenden wil daarnaast graag dat de flat blijft staan.
De gemeente stuurt daarom niet meer actief op het slopen van de Paasbergflat voor de ontwikkeling van het gebied. Wel is de Paasbergflat en het gebied rondom de Paasbergflat volgens de gemeente geschikt voor woningen. Voor het ombouwen van de Paasbergflat tot appartementencomplex is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De huidige erfpachter Stichting Zorgwonen Bronbeek weigert echter vooralsnog mee te werken aan het integriteitsonderzoek en dat is wel een belangrijke voorwaarde om een volgende stap te nemen in de ontwikkeling van het gebied. Daarom neemt de gemeente nu zelf het initiatief om het bestemmingsplan te wijzigen naar ‘wonen’.
Dat de gemeente het initiatief neemt is prima, maar ze vergeet erbij te vermelden dat de eigenaar al in 2020 een verzoek om het bestemmingsplan te wijzigen heeft ingediend en dat dit verzoek destijds door de raad is afgewezen.
Het is voor ons wijkbewoners duidelijk dat ons memorandum zijn werk heeft gedaan. Onze argumenten zijn grotendeels door de gemeente overgenomen.
Het is nu zaak dat de eigenaar een volgende stap zet. De gemeente heeft duidelijke keuzes gemaakt en dus is er voor de eigenaar geen reden meer om te dralen met het integriteitsonderzoek.
De komende maanden zal blijken welke toekomst er voor de Paasbergflat in het verschiet ligt.
Gepubliceerd op: 27-12-2022