29 november: PodCASA | 100 jaar Geitenkamp
De Geitenkamp bestaat vandaag honderd jaar; op 29 november 1920 ging de bouw op de bult van start. Om dat te vieren trakteert CASA op een podcast met Twan Peters over de jonge jaren van deze buitengewone wijk.
De Geitenkamp vormt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Arnhems volkswoningbouw. De wijk, die tussen 1920 en 1935 werd ontwikkeld, lag aanvankelijk buiten de stad en was daarom ontworpen als een zelfstandig stadsdeel met eigen voorzieningen. Hoewel het oorspronkelijke plan voor deze ‘oostelijke voorstad’ niet kon worden uitgevoerd vanwege de hoogteverschillen, is het resultaat – juist mede door die hoogteverschillen – uniek in Nederland. Niet voor niets geniet de Geitenkamp al sinds 2007 de status van Rijksbeschermd stadsgezicht.
Reden genoeg dus om bij dit eeuwfeest stil te staan. Daarom presenteert het Arnhems architectuurcentrum CASA de podcast 100 jaar Geitenkamp. Ton Schulte (CASA) interviewt hierin Twan Peters, auteur van 'Geitenkamp. Tuindorp bij de stad Arnhem' over het ontstaan en de ontwikkeling van dit stadsdeel. De podcast is te beluisteren via www.casa-arnhem.nl
Peters, zelf oud-bultbewoner, studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen. Zijn eindscriptie over de architectuur van de Geitenkamp en de ideeën daarachter vormt de basis van dit boek. Met deze podcast wil CASA Arnhemmers enthousiasmeren om dit stuk stad (opnieuw) te ontdekken. Op www.casa-arnhem.nl komt een routekaart aan de hand waarvan je een korte architectuurwandeling kunt maken langs de gebouwen en locaties die in de podcast genoemd worden. Deze is gratis te downloaden.
'Geitenkamp. Tuindorp bij de stad Arnhem' vormt deel 36 van de Arnhemse Monumentenreeks, een serie publicaties over Arnhemse architecten, architectuur en stedenbouw die wordt uitgegeven door uitgeverij Matrijs en Stichting Monuscript. Dit deel is vanaf 30 november te koop bij de Arnhemse boekhandels.
Gepubliceerd op: 29-11-2020