Op 18 januari 2015 belichten Peter Vermeulen, Steef Buijs, Jan van Dullemen en Martijn Stoppels de stad Semarang vanuit diverse invalshoeken. Deze themadag 'Semarang' vindt van 11.00 tot 15.00 uur plaats in het congrescentrum Kumpulan op het Landgoed Bronbeek .
Semarang
De geschiedenis van Semarang gaat terug tot in de 9de eeuw, toen het de belangrijkste plaats in het Hindoe-Javaanse rijk van Mataram was. Semarang dankt haar naam aan de samentrekking van de woorden 'asem' en 'arang' en kreeg vanwege de vele fabrieken voor kruidendrankjes de bijnaam 'Kota Jamu'. Het is de hoofdstad van de provincie Midden-Java en een eeuwenoude belangrijke havenplaats. Hoewel Semarang al in 1618 in de VOC-bronnen wordt genoemd, krijgt de VOC pas echt belangstelling na de 5 gezantschapsreizen van gouverneur-generaal Rijklof van Goens naar het hof van Mataram (1648-1654).
Momenteel is er veel aan het behoud van de oude stad of Semarang 'kota lama' gelegen. Gebouwen zoals de voormalige Portugese Koepelkerk of 'Geraja Blenduk', of andere uit de koloniale tijd daterende gebouwen, wordt nieuw leven ingeblazen dankzij het initiatief van het gouvernement van Midden-Java om Semarang Kota Lama toeristisch op de kaart te zetten. Het jaarlijkse Kota Lama Festival is een toeristische trekker van het hoogste niveau. En voor wie toch nog even heimwee naar de koloniale tijd heeft, is er altijd nog Toko Oen met zijn huzarensalade, kroketten en saucijzenbroodjes en natuurlijk ook hedendaagse Indonesische snacks.
Praktische informatie
De toegangsprijs is € 27,00 (incl. koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie). Voorinschrijving is vereist via een inschrijfformulier, dat kan worden aangevraagd via Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl. Annuleren leidt niet tot teruggave.
De themadagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de Stichting Indisch Erfgoed (www.indischerfgoed.nl), Museum Bronbeek (www.bronbeek.nl) en de Stichting Klein Bronbeek. Volgende themazondagen zijn ‘Hedendaagse omgang met koloniaal erfgoed in Indonesië’ op 15 februari en ‘De dekolonisatieperiode‘ op 22 maart a.s.
Gepubliceerd op: 11-01-2015